Er cravings et kjent begrep for deg? 😉 Vi har stortsett alle dette fra tid til annen. Plagsomt, ja jeg vet. Men visste du at det stort sett har en logisk forklaring? Forklaringene kan forøvrig være mange, men jeg hadde lyst å dele 4 av dem med deg i dag.

sillje mariela cravings pms søtsug nutella

1. Kveldscravings

Du er «flink» hele dagen, for så å gå på trynet i sjokoladeskåla på kvelden. Og verst av alt, så er det nesten hver kveld. Ikke en gang hvor du er i menstruasjonssyklusen din kan forklare hvorfor du er så fysen på sukker og «rask mat» på hveldene.

Dette kan være årsaken: Måltidene du har spist tidligere på dagen har ikke vært store nok, eller godt nok sammensatt med proteiner, fett og karbohydrater. Da er det ikke noe rart at du blir fysen på rask energi når kvelden kommer. Kanskje har du i tillegg hatt en kevende dag med mange oppgaver, og tatt mange avgjørelser? Isåfall, så har du ei heller så mye viljestyrke til overs. Så i tillegg til å ha spist for dårlig i løpet av dagen, så har evnen til å ta gode valg også blitt litt svekket.

Løsning: Du vet du har hektiske dager. Det krever planlegging. Steg en er derfor at du sørger for å spise regelmessige måltider. Det andre er at du har gjort klart mat du skal ha når du kommer hjem.

2. Nattecravings

Du våkner på natta og er sulten. Kanskje du til og med ligger å vrir deg og er urolig en times tid innen du sovner.

Dette kan være årsaken: Du har spist for lite mat totalt i løpet av dagen som har gått. Når du våkner på natta fordi du er sulten, så er det åpenbart at du har vært i mer aktivitet enn hva som har blitt dekket gjennom maten.

Løsning: Spis mer mat i løpet av dagen. Sørg for at du spiser 3 faste store måltider + et snackmåltid. Hvert måltid skal holde deg mett 3-4 timer. Sørg også for å få i deg en større andel proteiner til kvelds da det virker mettende i lang tid. + en dose karbohydrater. Karbohydrater kan virke søvndyssende. Et stort pluss. (Spis siste måltid 3 timer inne du legger deg cirka)

3. Generell cravings

Du føler deg konstant fysen. På dagen så vel som på kvelden.

Dette kan være årsaken: Du spiser for mye av sukkerholdige matvarer, og bearbeidede karbohydrater (les pasta, bakevarer osv). Samtidig som du får i deg for lite næringsstoffer og fiber. Du velger også så spise snacks istede for skikkelig mat. Da gjerne i form av «sunne» proteinbarer og annen fake helsemat. (Ja, jeg kaller det det!)

Løsning: Sørg for å spis mat med masse god fiber, og kutt ned på sukkerholdige matvarer. Dette hjelper leveren å fjerne avfallsstoffer, i tillegg til at det stimulerer produserer mer av et hormon som demper cravings og sukkersug. Begrens også inntaket av søte bakevarer.

4. Periode-carvings

I dagene før mens, så fyser du på alt. Spesielt fett og sukker. Sjokolade anyone?

Dette kan være årsaken: I dagene før uka di, så øker forbrenningen din. Det vil da kunne resultere i at du blir mer sulten denne perioden. I tillegg så tar lykkehormonene en liten dipp, og kroppen vet intuitivt hva som skal til for at du skal føle deg bedre. I tillegg innehar sjokolade magnesium, som virker beroligende på kroppen.

Løsning: Legg til mer fett i kostholdet ditt, et par uker før menstruasjon. Dette øker blant annet metthetsfølelsen din. Og legg gjerne til litt mørk sjokolade etter middag når du fyser som verst. Les også dette innlegget

 

silje mariela cravings søtsug pms

Håper dette gjorde deg litt klokere på hvorfor kroppen din gjør som den gjør? 😉 Det hjalp hvertfall meg masse, når jeg forsto hva som trigget cravingsen.

Det er så mye bedre å vite HVORFOR ting oppstår, og forebygge, istede for å forsøke å «kontrollere» det når det kommer. Then youre doomed. Så ta litt ansvar for situasjonen, enn å gjøre deg til offer for den.

Klem!

 

Kilder:

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S155041311500618X

https://www.mindbodygreen.com/0-29883/10-signs-your-hormone-levels-arent-where-they-should-be.html


#Egenreklame

Minner også til slutt om sluttsalget- Jeg er snart klar for en nye epoke, og derfor tømmer jeg lagret for disse programmene. De vil derfor ikke bli tilgjengelig igjen etter at alle bøkene er utsolgt. Merk forøvrig at dette er for deg som er ekstra hardcore, og godt kjent med styrketrening fra før av;)

treningsprogram jenter salg

 

 

Silje Mariela

2 comments on “Cravings? Derfor får du det”

  1. Jeg må bare legge igjen og si at jeg er super fan av bloggen din. Jeg leser omtrent ingen blogger, men det er så deilig å se noen ekte med god informasjon. Så takk og ha en super uke 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *