Hormonsyklus og trening- Del 1

Din hormonelle syklus, kjenner du til den? Det har i lang tid, for meg virket helt ulogisk å planlegge treningsøktene mine, treningsintensiteten, matvalgene mine, og dagene mine i detalj for langt frem i tid. Jeg begynte å gå mer og mer bort fra det, når jeg innså at det gang på gang på gang satt meg opp for skuffelse.

Jeg ble skuffet når jeg ikke klarte å løfte like mye som planen min tilsa at jeg skulle løfte. Jeg ble skuffet når jeg skippet økten i mitt oppsatte program til fordel for en annen aktivitet. Jeg ble skuffet om jeg tok en sjokoladebit en onsdag istede for en lørdag, og jeg var så utrolig lei meg når jeg hadde «dårlige» treningsøkter.

Du vet, de øktene hvor alt føles tung, fokuset er et helt annet sted, og du bruker mestparten av energien din på å snakke nedlatende til kroppen din fordi du ikke presterer likegodt denne uka som sist, og for at treningsklærne ikke sitter som de skal?

DYNAMISK tilpasning er nøkkelen

For meg er det ikke logisk at alt skal være STATISK, når det kommer til trening, kost og livet generelt, når kroppen og hormonsystemet er DYNAMISK. Jeg sier IKKE at det skal brukes som en hvilepute, men jeg sier at det er LOV å gi rom for at endringer faktisk skjer fra uke til uke i syklusen, som påvirker deg.

Kanskje det faktisk hjelper å se ting for hva det er noen ganger, istede for å tolke all «motgang» som et personlig nederlag og et «tegn» på at du ikke er bra nok for denne verdenen?

Jeg håper derfor at denne bloggserien i 2 deler kan være med å gi deg en litt klarere forståelse for hvordan syklusen ser ut, og hvordan den faktisk kan påvirke deg. I denne delen forklarer jeg litt nærmere hvorfor jeg er så opptatt av dette som jeg er, hva mitt forhold til syklusen er, og du skal få enkel oversikt over hvordan syklusen ser ut. I del 2 går jeg nærmere inn på HVORDAN de ulike fasene påvirker deg.

Før du leser videre

Hvordan syklusen virker inn på oss er HØYST individuelt, og posten er hovedsaklig myntet på FRISKE jenter som ikke bruker hormonprevensjon. Vit også at det kommer flere studier på dette med trening, mat og syklus i tiden fremover, og at stress, kostholdsrutiner, aktivitet osv vil virke inn på din subjektive opplevelse. Konsultèr ALLTID med legen din først, uansett hva det måtte være ifm syklus/prevensjon etc. Jeg har ingen medisinsk bakgrunn. Jeg ønsker å gi deg en bedre forståelse for kroppen din, men sitter ikke med noen fasit på hva som er riktig for DEG som individ. Det eneste jeg kan si med sikkerhet er at hormonene våre har de samme oppgavene, enten det er i  min kropp, eller din kropp. 

Min erfaring

treningstights adidas x-lifeSelv var jeg der at jeg ikke forsto viktigheten av syklusen min. Jeg forbannet det hele, og var henrykt da mestruasjonen uteble. Det gikk nesten sport i å se hvor lenge jeg kunne holde den unna. Lite ante jeg om senvirkningene tap av menstruasjon, og ubalanse i hormonene kan gi.

I dag ser jeg på syklusen (og blødningens farge etc. Yeiks sier du kanskje, men det er noe i det) som en helseindikator, og som en pekepinn på kroppens hormonelle status. Jeg har også innsett at den er ESSENSIELL for blant annet beinhelse.

Jeg liker også forutsigbarheten det gir å kjenne til sin egen syklus. Både med tanke på humør, sikre perioder (som noen sikkert vil argumentere mot), energi, styrke,fokus, væskeretensjon osv.

«One day you`re hot, the next day you are not» (sitat «white chicks»)

Jeg liker også å vite at når speilbildet og hvordan jeg ser meg selv plutselig endrer seg fra «Awesome» til «WTF happened!», så har det mest sannsynlig en annen forklaring enn at jeg ikke har vært «flink nok». Også kjent som tidspunktet vi jenter flest blir frustrert, og desperat søker quickfixes og strenge dietter, når kroppen faktisk EGENTLIG trenger mer mat og lettere økter, innen den stabiliserer seg igjen. En skikkelig mindfuck med andre ord.

Jeg syns dette er fryktelig spennende, og for MEG har hverdagen og mine reaksjoner blitt veldig logisk for meg. Jeg tror ikke lengre at det er meg det er noe galt med når jeg griner av en tv-rekalme, men at det rett og slett er slik kroppen min fungerer, og at min «vilje» i perioder overstyres av enkelte hormonenes fravær eller tilstedeværelse. Befrielse. Det er min opplevelse.


Syklusens to faser

Follikelfasen (Dag 1-14) Fra menstruasjonens første dag, frem til eggløsning dag 14.

Lutealfasen (Dag 15-28) Fra eggløsning til første menstruasjonsdag.

Varighet:

En gjennomsnittlig syklus har en varighet på 28 dager. Dette kan variere fra 21-35 dager, avhengig av omstendighetene og din kropp. Syklusen er nemlig veldig følsom, og kan lett la seg påvirke basert på hva som foregår i livet ditt.

Vanlige grunner til at syklusen endrer seg/forskyves fra en mnd til neste, kan være blant annet:

  1. Lite søvn
  2. Lite mat
  3. Stress (Stress kan være mange ulike ting fra jobb/deadlines/overdrevet trening osv)
  4. Reiser
  5. Mye sukker

Om du opplever store uregelmessigheter, og/eller at menstruasjonen uteblir, kontakt lege for nærmere utredelse. Vit også at syklusens varighet endrer seg også fra dine første menstruerende år, til overgangsalder. 


Her ser du en enkel oversikt over hvordan hormonene «herjer». Er det rart vi er litt koko fra tid til annen?;)

 

din hormonelle syklus

(Slidesene i dette innlegget er fra foredraget jeg hadde på AFPT Convention 2016, hvor jeg teamet opp med mentor Børge Fagerli for å kunne gi dere den beste og mest oppdaterte informasjonen om dette temaet, på det tidspunktet!)

 

Du er i konstant endring

Som du ser, så endrer hormonene dine seg gjennom alle fire ukene, og metabolisme, appetitt, kroppstemperatur, energi og *kremt* humør endrer seg gjerne også i takt med disse. Ser du at det kan være logisk å tilpasse treningsøkter og muligens også kostholdet, i samsvar med dette? Eller sagt på en annen måte; er det logisk for deg at du skal ha samme energinivå, samme humør, samme motivasjon og samme standard på alt du gjør, hver eneste dag gjennom hele syklusen? 

Svaret sitter du med selv, basert på dine opplevelser av det hele. Det kan KUN du kjenne på.

 

Om du ikke merker noe som helst forskjell på disse fasene, så er ikke det «feil» det heller. Min personlige erfaring som TIDLIGERE cerazette-bruker, så er det at det knapt er noen svingninger på treningsenergi/styrke i det hele tatt. Den eneste endringen jeg merket når jeg bruke cerazette var at jeg kunne holde mer vann i perioder,men det var det. Måtte forøvrig slutte på de etter fødselen, da jeg ble skremmende nedstemt over en lang periode. Men FØR svangerskapet, så fungerte det greit for meg (forutenom komplikasjoner som har vist seg i ettertid, men det er en annen historie). Så ja, det skjer noe med hormonene etter et svangerskap, som man ikke kan forutse. Vi er alle ulike.  Du kan forøvrig lese mer om p-pilleslutten min her.

silje mariela personlig trener coach Håper dette innlegget gjorde det litt klarere for deg hvordan syklusen kan virke inn på kroppen din. Neste uke skal vi se litt nærmere på hvordan de ulike fasene kan påvirke treningen din. Og vi skal se på en spennende studie gjort av Sung et al. (2014), som har tatt for seg innvirkningen av strketrening i follikelfasen vs. lutealfasen. 

Inntil videre, spis maten din og lytt til kroppen din. Du kan også lage deg en liten oversikt, slik at du ser hvordan DIN syklus ser ut.

  1. Hvor mange dager er den gjennomsnittlig på?
  2. Hvor i syklusen er du akkurat nå?
  3. Merker du noe endringer i energi/fokus/motivasjon denne uken, sammenlignet med forrige uke?

Selv bruker jeg gratisversjonen av denne appen «Ladytimer». Perfekt for å tracke alt fra dager til neste mens, eggløsning, og eventuelle symptomer/humørsvingninger/mellomblødninger og så videre.

Likte du innlegget, og tror at dette er noe dine venninner også kan se verdi i å lese? Del det gjerne 🙂  Jeg kommer snart med en GRATIS WORKSHOP om dette, på nett- så følg med på facebook!

jentekoden kommer

JenteKoden- Kommer! Kurset for deg som vil lære FORSTÅ kroppen din- Herregud som jeg gleder meg til å dele dette med dere!!

 


 

 

Klem Silje Mariela

 

By | 2018-02-28T07:43:09+00:00 25. februar, 2018|Kropp|10 Comments