PMS og cravings?

PMS og cravings- Ekstra fysen i dagene før uka di, sier du? Da er du i godt selskap. Og du skal straks få mange gode tips fra meg, men først så mååå jeg bare dele at jeg har en FANTASTISK overraskelse til deg nederst i innlegget!! Men anbefaler deg å lese innlegget først, da vil du nemlig forstå verdien av gaven din enda bedre.;)

Men OK. I mine (snart 10!!tenk det!!tiden flyr!) år som styrkecoach for jenter, så har jeg sett med egne øyne hvordan menstruasjonssyklusen vår tydelig virker inn på oss. På alt fra treningsinnsats og styrke, til humør, energi og appetitt. Søtsug og cravings er for øvrig et kapittel for seg selv. Jeg har i lang tid vært opptatt av å finne måter å lindre PMS-symptomer på. Da spesielt cravingsen som kan oppstå. Det som forøvrig er spennende er at du på enkle måter kan ta brodden av det verste søtsuget. Jada, det krever en innsats. Det gjør det. Men det er mulig. Og tro meg; det er faktisk også mulig å NYTE veien til en bedre PMS-tid.;)

Gjør du det på riktig måte og er smart med hva og hvordan, så skal du se at det også blir mye lettere å både passe inn i favorittjeansen, sommerkjolen og det lekre undertøyet du kjøpte fra Victorias secrets. 😉 Jeg vet jo at du er en jente som liker å ta vare på deg selv, og som stort sett tar gode valg på daglig basis. Da er det ekstra kjedelig om løpske hormoner skal være det som saboterer for deg. Gang på gang, hver eneste måned, året igjennom.

Hva er det egentlig som skjer?

Når lykkehormonene dine tar en dipp i dagene før mens, så vet kroppen din godt hvilke strenger den skal spille på for å lette humøret ditt. Når disse tar en dipp, øker også appetitten. Lykkehormonene dine virker nemlig appetittdempende. (Dette er en av grunnene til hvorfor du er mindre fysen en uke eller to ETTER menstruasjonen). Spennende, ikke sant?

I tillegg er forbrenningen din noe forhøyet denne perioden. Det er derfor ikke uvanlig å bli mer sulten. Når dette skjer, da skal du lytte. Kroppen vet nemlig hva du trenger. Så når det er den tiden av måneden; lag deg en liten pick-me-up, med ingredienser kroppen din trenger. Nyt den så, med verdens beste samvittighet. Dette minsker faren for at du fråtser uhemmet i junkfood og godteri. Hvorfor? Fordi kroppen får det den trenger. I tillegg virker det beroligende på deg. Riktig sammensatt snacks hjelper forøvrig også på hormonbalansen din.;)

Velg smart

Jeg har visse krav til hvordan pick-me-up snacks bør være. Det er nemlig viktig at de innehar ingredienser som kan bedre situasjonen din, OG humøret ditt. Det er derfor en stor fordel at du får i deg mat som inneholder blant annet magnesium, B-vitaminer, og kalsium. Sitrusfrukter er også gullverdt denne perioden.

Snacken bør være mettende, og inneha sunt fett og proteiner. I tillegg til at den virkelig skal virke som en pick-me-up per definisjon. Du vet, slik som sjokolade gjør?;) Om valget av pick-me-ups er dårlig, da tenker jeg utelukkende raffinert sukker, dårlig fett og godteri, så kan det desverre gjøre vondt verre. Både med tanke på menskramper, humør og søtsug.

4 gode forslag til lindring av PMS og cravings

1. Tilskudd av magnesium/Bvitaminer/Kalsium

Selv om jeg er opptatt av at du skal få viktige næringsstoffer gjennom maten først, så er det i noen tilfeller ikke tilstrekkelig. Spesielt om du er mye stressa, så dumper faktisk kroppen magnesium (Kanskje derfor du fyser ekstra på sjokolade?). Jeg ser også gang på gang at de jentene hos meg, som stresser mest, de har det også tøffest i PMS tiden. Da er jeg ikke fremmed for å anbefale magnesium som tilskudd (Gjerne magnesium glyceinate). B-vitaminer (Spesielt B6). Kalsiumtilskudd kan også være veldig nyttig for de av oss som har plagsomme PMSsymptomer.

2. Fysisk aktivitet:

Trening og aktivitet virker ikke bare dempende på plasomme symptomer, men det øker også følelsen av velvære. Det er ikke snakk om at du behøver å løfte tungt og trene spinning med maks intensitet. Men kom deg ut, gå turer, bli med på gruppetimer, eller gjør yoga/pilates. De tunge løftene kan du vente med til ukene ETTER mens. Da er styrken på topp. Det samme gjelder evnen til å bygge muskler! 😉

3. Spis MER fett og proteiner:

Ha et ekstra fokus på å få i deg ekstra fett og proteiner denne perioden. Det virker både mettenede, i tillegg til at gode kilder også inneholder næringsstoffer som demper både søtsug og øvrige PMSsymptomer. Gode fettkilder som avokado, nøtter, frø, kokosmelk og eggeplommer er gullverdt. Det samme gjelder gode proteinkilder som egg, kylling, fet fisk og proteintilskudd med sjokoladesmak 😉

4. Tarmhelse:

Jada, det er viktig det også. Jo bedre du tar vare på de små mikrobene i tarmen din, jo bedre får du det. Personlig drikker jeg kraft, og probiotika i perioder. Men du kan gjerne ta det et steg lengre, som å fermentere mat selv. Fermentert mat, og pre/probiotika er forresten ekstra viktig den første uken i syklusen din (Fra starten av uka di). Spiser du ikke den type ting ellers, så forsøk ihvertfall å få det i deg de dagene i måneden at kroppen din setter ekstra pris på det. Kroppen din vil takke deg for det! Få også i deg fiberrik mat. Det hjelper kroppen med å kvitte seg med østrogen som allerede har gjort jobben sin. Dette kan hjelpe godt på PMSubehag.

 

Det skal IKKE være pes å være jente

Jeg håper dette var litt til hjelp! Det skal nemlig ikke være pes å være jente. Men jo mer vi overkjører signalene kroppen vår gir, jo vanskeligere blir den å ha med å gjøre. Desverre kan det manifistere seg både i smerter og ubehag, dårlig humør, hjernetåke og lite energi. Det å ta vare på seg selv er strengt tatt ikke noe vi skal VENTE med. En kropp som blir tatt vare på, på skikkelig vis, responderer med å gi deg det du vil ha. Klisjè syns du? Vel, den vil ikke gi seg før du begynner å lytte 😉

Om du har lyst å begynne å lytte, men samtidig ikke har yst å gi slipp på sjokoladen? Da er du NØDT til å laste ned PMS-gaven jeg har laget til deg (Ja, for jeg syns vi fortjener litt små treats innimellom. Don`t we?;)

Klem og GOD SOMMER fra din trener, Silje Mariela

pms sjokolade siljemariela

 

Click here to subscribe

Kilder:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19321940

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22069417

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26989667

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4236309/

By | 2018-01-13T06:33:11+00:00 3. juli, 2017|Kropp|0 Comments